Ce asteapta o pacienta de la o clinica de estetica medicala ?


Ce asteapta o pacienta de la o clinica de estetica medicala ?
Dr.Eugen Turcu

Este un articol pe care doream sa il scriu de mult… Dupa 20 ani de activitate in domeniul chirurgiei estetice private , dublata in tot acest timp de activitate neintrerupta in unul din cele mai mari spitale clinice de urgenta din Bucuresti, pot afirma ca asteptarile pacientelor s-au diversificat foarte mult.
La ora actuala. experienta medicului estetician conteaza enorm. In conditiile in care pe “piata esteticii” din Romania activeaza o multitudine de asa zisi medici esteticieni specializati in studiourile de televiziune si nu in sala de operatie.
 Siguranta actului medical , profesionalismul si indicatia corecta de tratament reprezinta dezideratele oricarei paciente interesate de un act medical de calitate.Numai ca sunt destul de putine paciente care verifica informatiile furnizate si foarte multe cele care au drept unica sursa de informatii emisiunile de cancan de la posturile de televiziune.
 Numarul mare de paciente cu complicatii postoperatorii dupa interventii nereusite care mi s-au adresat in ultimii ani a crescut exponential pe masura ce numarul autointitulatilor “esteticieni  ai vedetelor” a crescut foarte mult.
Lipsa de informare sau mai degraba, informatiile eronate si publicitatea falsa, pe bani, facuta de multe posturi de televiziune unor impostori a condus la  situatii grave cu mutilari sau chiar decese ale pacientilor. Multi s-au intrebat: dar oare comunitatea medicala ce a facut in acest sens. , pentru a preintampina aceasta situatie?
 Pot sa spun cu responsabilitate ca nu a facut mai nimic sau foarte putin in acest sens. In discutiile purtate in cadrul societatilor noastre de profil din Romania nu s-a ajuns niciodata la un numitor comun, desi toti membrii societatilor au fost de acord ca trebuie totusi facut ceva in acest sens. Luarile de pozitie si comunicatele  transmise de multe ori cu intarziere au fost evazive si prea putin convingatoare.
Din nefericire, scandalurile in care au fost implicati medici esteticieni falsi au condus la o parere eronata care incrimina in bloc toata comunitatea medicilor esteticieni din Romania. Mai trebuie insa lamurit un aspect: nu exista in nomenclatorul specialitatilor din Romania , conform legislatiei actuale , specialitatea de medic estetician. Singura specialitate autorizata in a efecta interventii de chirurgie estetica este specialitatea de chirurgie plastica-estetica si microchirurgie reconstructiva. In afara acestei specialitati , dermatologii sunt singurii autorizati de a efectua proceduri estetice nechirurgicale.
Din nefericire exista insa foarte multi medici esteticieni autointitulati care nu prezinta acreditare legala dar care induc in eroare pacientele credule prin intermediul emisiunilor TV platite sau care desfasoara campanii publicitare agresive. In acest sens.
Este foarte important ca orice persoana care doreste o interventie estetica, chirurgicala sau nechirurgicala, sa verifice  calificarea reala a medicului care activeaza in acea clinica medicala ( sa verifice daca acesta este chirurg plastician sau cel putin medic dermatolog) .
Procedand in acest mod , pacienta va fi sigura ca macar din punct de vedere a sigurantei actului medical se adreseaza unui medic care are calificarea si certificarea legala de a activa intr-o clinica de chirurgie estetica sau dermatologie. Un alt aspect este si obtinerea informatiilor despre materialele care se folosesc in clinicile respective si aici ma refer in special la produsele injectabile. Acestea trebuie sa aiba certificate CE si autorizarea ministerului sanatatii din Romania.
In  clinica mea de chirurgie estetica ( Zone Medical Estet ) din Bucuresti ,in care in acest an implinesc 20 ani de activitate neintrerupta, utilizez numai materiale ale unor producatori consacrati in chirurgia si medicina estetica. Nu orice pacient care intra in clinica mea va fi obligatoriu operat sau tratat. Eu nu spun niciodata pacientilor ce vor sa auda ci numai ce trebuie facut pentru a rezolva problema.
 De multe ori recomand si  “second opinion”. Pacientele vin cu ideile lor si pleaca de la mine cu informatia corecta . Mai departe alegerea ramane a pacientei. Pacientele vor trebui sa aleaga in definitiv intre un medic care sta mai mult la televizor sau unul  care sta mai mult in clinica sau sala de operatii.
In clinica estetica Bucuresti Zone Medical Estet , efectuam proceduri medicale de rejuvenare faciala ( blefaroplastie , lifting facial , otoplastie, lifting facial nechirurgical , mezoterapie , peeling chimic, etc), reconstructii mamare estetice ( augmentare mamara cu implant mamar, lifting mamar, micsorare sani, tratament ginecomastie) , remodelari estetice corporale ( liposuctie, abdominoplastie , brahioplastie , labioplastie , himenoplastie, etc).
Consultatia medicala si evaluarea este obligatorie inainte de a lua decizia efectuarii interventiei medicale (chirurgicala sau nechirurgicala). Analizele de laborator si explorarile functionale sunt de asemenea obligatorii. Urmarirea postoperatorie este efectuata cu cea mai mare seriozitate si nu accept niciodata de a efectua interventii estetice pacientelor care nu pot respecta recomandarile postoperatorii. Seriozitatea si profesionalismul sunt elementele care caracterizeaza activitatea intregii mele echipe.
Ne puteti contacta oricand pentru informatii si recomandari de specialitate:
Dr.Eugen Turcu , medic primar chirurgie plastica-estetica, Doctor in Medicina
Clinica Zone Medical Estet-Bucuresti
TEL: 0761640626, 0213340080

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Va deranjeaza cearcanele si nu stiti ce sa faceti?

Chirurgia estetica dupa sarcina si nastere.Este moft sau o necesitate??